Zobrazit menu

Vhodné fonty pro tiskoviny

Art D,

Při tvorbě tiskovin hrají důležitou roli fonty. Jak je vybírat a podle čeho se řídit? Kde kvalitní fonty hledat? Jaké typy fontů volit na určité druhy tiskovin? Povíme si v našem článku.

Jak poznat kvalitní fonty?

Při hledání vhodného fontu pro vaši tiskovinu se vyplatí dát přednost těm kvalitnějším. Jak je ale poznat? Kvalitní font má obvykle podporu několika jazyků, v Česku určitě oceníme přítomnost háčků a čárek. Kvalitnější fonty mají také několik řezů – od těch nejtenčích, až po hodně tučné. Více řezů písma uvítáme například při tvorbě katalogu, kdy můžeme střídat různé typy písmen a docílit tak přehlednosti a zároveň sladěnosti. U letáků nám zase při sazbě přijdou vhod tučné a výrazné řezy písma, které jsou dobře viditelné už zdálky. Při tvorbě vizitek oceníme vedle normální síly písma také extra bold nebo kurzívu. Některé fonty mívají k dispozici také tzv. kondenzované fonty (condensed fonts), které jsou zúžené. Po nich s radostí sáhnete, když máte málo místa.

2016/pr-clanky/vhodne-fonty-pro-tiskoviny2.jpg

Další výhodou, kterou mívají lépe propracované kvalitnější fonty, jsou kapitálky. Kapitálky se často zaměňují s verzálkami, velkými písmeny. Kapitálky sice mají podobu velkých písmen, jsou však zmenšená na střední výšku písma, tedy do velikosti běžných malých písmen. Možná si řeknete, že o nic nejde, že stačí verzálky v programu jen o něco zmenšit, a hned jsou na světě kapitálky, ale se zmenšením písma zároveň dojde k zeslabení jeho tučnosti. Automatickým zmenšením tedy sice docílíte požadované velikosti, avšak ne už síly. Pokud ale tvůrce kapitálku přímo nakreslil v menší velikosti než je verzálka, bude tloušťka znaku souhlasit.

Kvalitnejší fonty také mívají vytvořené zlomky, odmocniny či základní ikony, což oceníte u rozsáhlejších textů, např. do katalogů. Hodit se mohou také slitky neboli ligatury, tedy spojení dvou často používaných znaků dohromady. Nejčastěji se používají u spojení písmen ffi, st, fi. Písmena slitá dohromady pak lépe vypadají a zaberou i méně prostoru.

Kde dobré fonty hledat?

Řekli jsme si, čím se obvykle kvalitní písma vyznačují, kde je však hledat? Pokud jste ochotni za font zaplatit, hledejte na myfonts.com. Kvalitní fonty lze ale najít i zadarmo, např. na fontsquirrel.com, kde je lze filtrovat dle vlastností. Pěknou řádku fontů najdete také na dafont.com, kde jsou k dispozici fonty v lepší i horší kvalitě. Na ceskefonty.cz nenajdete moc velký výběr, obvykle se jedná o již hotové fonty, opatřené navíc českými znaky.

2016/pr-clanky/vhodne-fonty-pro-tiskoviny3.png

Podle čeho font vybírat?

Určitě záleží na záměru vašeho designu. Na výběr jsou fonty komiksové (comic), ručně kreslené (handraw), v současnosti velmi populární retro a vintage fonty, patkové fonty klasické (serif) nebo modernější (slab serif) a bezpatkové (sans-serif nebo zkráceně sans). Sanserifové fonty se dále dělí do třech základních skupin (humanistické, geometrické a grotesk).

Architekt tak může sáhnout třeba po geometrickém písmu, sazeč knihy se zas možná poohlédne po patkovém fontu, na nejrůznější populární tiskoviny se bude hodit ručně kreslený font… Zkrátka záleží na tom, zda chcete působit seriózně, moderně či nezávisle… Pozor však také na velikost zvoleného fontu, např. u vizitek je potřeba dbát na správnou velikost písma, neměla by být menší než 6 bodů. Na vizitky je také vzhledem k velikost potřeba zvolit dobře čitelné písmo.

Shrnutí:

• lepší je volit kvalitnější fonty
• mají více řezů, české znaky, kapitálky, znaky pro odmocniny, zlomky, případně slitky atd.
• kvalitní fonty lze najít placené (myfonts.com) i zadarmo (fontsquirrel.com; dafont.com)
• fonty volíme dle záměru našeho designu
• pozor na velikost a čitelnost fontu